Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ασθένεια που απασχολεί έναν άνθρωπο για μια ζωή. Εμφανίζεται λόγω ολικής ή μερικής ανεπάρκειας της παγκρεατικής ορμόνης - ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι ένας φορέας της γλυκόζης στα κύτταρα του σώματός μας για να εμπλουτίσει το αίμα με θρεπτικά συστατικά και να κορεστεί τα κύτταρα με ενέργεια.
Πολλοί άνθρωποι υποτιμούν τη σημασία της διαβητικής δίαιτας. Αυτή η ασθένεια προκαλείται ουσιαστικά από μια ακατάλληλη διατροφή που οδηγεί σε μεταβολικές διαταραχές. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι ανόητο να αρνείται κανείς ότι η διαβητική δίαιτα είναι ένας μοναδικός και σωστός τρόπος καταπολέμησης μιας ασθένειας.
Η υπεργλυκαιμία είναι το κύριο παθογενετικό στάδιο στην ανάπτυξη του σακχαρώδη διαβήτη προκειμένου να αποφευχθεί η ανάγκη τήρησης δίαιτας. Η βάση της διατροφής στον σακχαρώδη διαβήτη είναι η αύξηση της πρόσληψης πρωτεϊνών, η μείωση των υδατανθράκων στην καθημερινή διατροφή, καθώς και τα λίπη, τα οποία μετατρέπονται εύκολα σε υδατάνθρακες και τα συστατικά τους, γεγονός που περιπλέκει και επιδεινώνει αυτήν την ασθένεια. Αποδεικνύεται ότι ακολουθώντας απλούς και σαφείς διατροφικούς κανόνες, μπορείτε να επιστρέψετε σε φυσιολογικό μεταβολισμό και επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Πώς να τρώτε με διαβήτη
Το ερώτημα ποια διατροφική θεραπεία είναι απαραίτητη για τον σακχαρώδη διαβήτη και πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι είναι πάντα σημαντικό για έναν διαβητικό. Τα κύρια τρόφιμα πρέπει να είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά και τα φρούτα. Απαιτείται επαρκής πρόσληψη κρέατος. Είναι σημαντικό να αποτρέψουμε τη διάσπαση των πρωτεϊνών στο σώμα και να παρακολουθούμε τη διατήρηση του γλυκογόνου, τη φυσική παραγωγή του ενεργειακού συστατικού της ουσίας στο σώμα μας. Εξαρτάται άμεσα από την καθημερινή πρόσληψη τροφής, η οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, καθώς και ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και μέταλλα που χορταίνουν τον οργανισμό μας.
Η σημασία της κατανάλωσης φασολιών στον διαβήτη
Τα φασόλια είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές πρωτεϊνών και αμινοξέων. Μια εξέχουσα ποικιλία είναι το λευκό φασόλι. Περιέχει μεγάλη συσσώρευση μη απαραίτητων και αναντικατάστατων αμινοξέων που δεν μπορούν να συντεθούν στον οργανισμό μας και πρέπει να τροφοδοτούνται με πηγές τροφής, αυτές είναι η βαλίνη, η τρυπτοφάνη, η λευκίνη, η μεθειονίνη, η λυσίνη, η ιστιδίνη, η φαινυλαλανίνη, η θρεονίνη. Το προϊόν περιέχει βιταμίνες C, B, PP, κάλιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και φώσφορο.
Τα κόκκινα φασόλια είναι νόμιμη τροφή για διαβητικούς και είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες.
Τα φασόλια συμβάλλουν στο σχηματισμό αερίων στα έντερα, κάτι που είναι κάπως περιοριστικός παράγοντας όταν χρησιμοποιούνται μεγάλες ποσότητες. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιούνται ενζυμικά παρασκευάσματα που χρησιμοποιούν φασόλια, μια τέτοια ανεπιθύμητη ιδιότητα μπορεί να αποφευχθεί.
Δημητριακά κατά του σακχαρώδους διαβήτη
Αξίζει να σημειωθεί ότι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν κάνετε δίαιτα είναι η χρήση χυλού φαγόπυρου. Η πρωτοτυπία αυτού του δημητριακού είναι ότι δεν επηρεάζει πολύ τον μεταβολισμό των υδατανθράκων στον οργανισμό και διατηρεί τα επίπεδα γλυκόζης σε σταθερά επίπεδα χωρίς παρορμητικές αυξήσεις σε σχέση με άλλα τρόφιμα.
Εκτός από το φαγόπυρο, θα πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας πλιγούρι βρώμης, χυλό, μαργαριτάρι και καλαμπόκι, αυτό είναι το σωστό πρωινό για έναν διαβητικό. Τα δημητριακά είναι εμπλουτισμένα με μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων που είναι απαραίτητα για τη σταθερή και καλή λειτουργία του σώματός μας, ενώ είναι και εύπεπτα. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι ότι τα δημητριακά που αναφέρονται παραπάνω είναι μια εξαιρετική πηγή τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP) που βοηθά στην πλήρωση των μυϊκών κυττάρων με ενέργεια.
Φρούτα για κατανάλωση σε σακχαρώδη διαβήτη
Τα φρούτα είναι η κύρια πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών που είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Η συγκέντρωση αυτών των θρεπτικών συστατικών σε αυτή την ομάδα τροφίμων είναι πολλές φορές υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη πηγή τροφής. Σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η σχεδόν πλήρης απουσία γλυκόζης και η επικράτηση φρουκτόζης και σακχαρόζης στη σύνθεση.
Τα εσπεριδοειδή είναι τα πιο χρήσιμα φρούτα για τους διαβητικούς, τα οποία χαρακτηρίζονται από χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Ας ρίξουμε μια ματιά σε ποια φρούτα και μούρα πρέπει να συμπεριλάβουμε στη διατροφή για τον διαβήτη.
Από φρούτα:
- χειροβομβίδες;
- Πορτοκάλια?
- αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, αποξηραμένα βερίκοκα, αποξηραμένα μήλα).
- Αχλάδια?
- Μανταρίνια?
- Φράπα;
- Νεκταρίνια;
- Λεμόνια?
- Βερίκοκα?
- Μήλα.
Από μούρα:
- κάθε είδους σταφίδα?
- Φραγκοστάφυλλο;
- Μαυρο μουρο;
- Κεράσι;
- Μυρτιλός.
Το πεπόνι και το καρπούζι πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και σε περιορισμένες ποσότητες, καθώς αυτά τα τρόφιμα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
Όποιος πάσχει από διαβήτη θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή σε φρούτα όπως το γκρέιπφρουτ, το λεμόνι και το μανταρίνι για διάφορους λόγους:
- πλούσιο σε βιταμίνη C. Η σημασία της βιταμίνης C για τον ανθρώπινο οργανισμό δύσκολα μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι είναι σημαντικό για την ενίσχυση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, καθώς και για τη λειτουργία των ενζυμικών συστημάτων.
- Ένα από τα καλύτερα πράγματα για τα εσπεριδοειδή είναι ο χαμηλός γλυκαιμικός τους δείκτης. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η επίδραση των συστατικών των υδατανθράκων σε αυτά τα φρούτα έχει πολύ μικρή επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
- Έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες που αναστέλλουν την ανάπτυξη επιπλοκών του διαβήτη σταματώντας τις αρνητικές επιπτώσεις της υπεργλυκαιμίας στα κύτταρα του σώματός μας.
Φρέσκος χυμός. Η δίαιτα για τον διαβήτη δεν είναι λόγος για να μην περιποιηθείτε τον εαυτό σας!
Μια γρήγορη σημείωση για τους χυμούς εσπεριδοειδών. Προσπαθήστε να μην αγοράζετε χυμούς, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών χυμών, από κανονικά καταστήματα, καθώς περιέχουν συστατικά υδατανθράκων και ζάχαρη, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αγοράσετε φρέσκα φρούτα και να φτιάξετε τον χυμό από ένα πραγματικά φυσικό προϊόν.
Τι δεν πρέπει να λαμβάνεται στον σακχαρώδη διαβήτη;
Κάθε διαβητικός πρέπει να γνωρίζει τι δεν πρέπει να τρώει με σακχαρώδη διαβήτη. Εάν καταναλώνετε όλα τα τρόφιμα χωρίς να γνωρίζετε πρώτα τον γλυκαιμικό τους δείκτη, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προοδευτική ανάπτυξη υπεργλυκαιμίας και επακόλουθο υπεργλυκαιμικό κώμα.
Η διαβητική δίαιτα δεν πρέπει να περιλαμβάνει απαγορευμένες τροφές.
Αλεύρι και αρτοσκευάσματα:
- Λευκό ψωμί, ιδίως φρέσκα αρτοσκευάσματα.
- Όλα τα πλούσια προϊόντα.
- Σφολιάτα.
Προϊόντα κρέατος και θαλασσινά:
- Καπνιστά προϊόντα;
- Άφθονοι ζωμοί κρέατος.
- Μερικό κρέας πουλιών (πάπια, χήνα).
- Λιπαρά χοιρινό και βοδινό κρέας.
- Λιπαρά ψάρια.
Στην περίπτωση του διαβήτη, τα λιπαρά και πικάντικα προϊόντα κρέατος πρέπει να αποφεύγονται υπέρ του κρέατος δίαιτας (σε περιορισμένες ποσότητες).
Φρούτα και αποξηραμένα φρούτα που απαγορεύονται στον σακχαρώδη διαβήτη:
- Μπανάνες;
- Σταφύλι;
- Εκδηλώσεις;
- Δειλός;
- Φράουλες?
- Σταφίδα.
Γαλακτοκομικά προϊόντα:
- Κρέμα λιπαρών οξέων;
- Γάλα μη αποβουτυρωμένο;
- Κεφίρ και γιαούρτια με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
- Βούτυρο (ειδικά σπιτικό).
Πιάτα λαχανικών:
- Πατάτα;
- Αρακάς;
- Μερικά λαχανικά τουρσί.
Αλλο φαγητό:
- Ζάχαρη;
- Καραμέλα;
- Κουλουράκια?
- Χυμοί φρούτων (κατάστημα);
- Οποιοδήποτε γεύμα σε εστιατόρια γρήγορου φαγητού.
Σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη των χουρμάδων, του καφέ και του μελιού για τα άτομα με διαβήτη
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι όλοι αγαπούν αυτά τα προϊόντα και ότι ο σακχαρώδης διαβήτης δυσκολεύει να τα καταφέρεις χωρίς αυτές τις μικρές χαρές της ζωής. Επομένως, θα αναλύσουμε ξεχωριστά εάν μπορείτε ή όχι να τα χρησιμοποιήσετε στη διατροφή σας.
πολυαγαπημένος
Όπως λένε, πόσοι άνθρωποι, τόσες πολλές απόψεις. Υπάρχουν πολλά άρθρα σε περιοδικά και διάφορα blog υγείας σχετικά με τη χρήση του μελιού σε άτομα με διαβήτη. Ας σκεφτούμε λογικά, υπάρχει υψηλό επίπεδο φρουκτόζης στη δομή του μελιού, αυτό το συστατικό υδατανθράκων δεν μπορεί να αλλάξει σημαντικά το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα ενός ανθρώπου. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι χρειαζόμαστε ινσουλίνη για την πρόσληψη και το μεταβολισμό της φρουκτόζης, η οποία στον διαβήτη τύπου 2, για παράδειγμα, απλά δεν μπορεί να εξυπηρετήσει πλήρως τον σκοπό της. Η κατανάλωση μελιού σε αυτή την περίπτωση οδηγεί σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη, ενώ δεν επιφέρει τίποτα κακό σε έναν υγιή άνθρωπο.
Μπορεί το μέλι να χρησιμοποιηθεί ή όχι στον διαβήτη; Συζητείται συνεχώς, αλλά είναι ομόφωνα αποδεκτό ότι 1 κουταλιά με άδειο στομάχι δεν είναι επώδυνη, αλλά χρήσιμη.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τους διαβητικούς:
- Το μέλι, ως ουσία χρήσιμη για τον οργανισμό, πρέπει να περιλαμβάνεται στα τρόφιμα.
- Μην καταναλώνετε περισσότερες από δύο κουταλιές της σούπας την ημέρα.
- Για καλύτερα αποτελέσματα, είναι καλύτερο να πάρετε μια κουταλιά μέλι με άδειο στομάχι και να το πιείτε με ένα ποτήρι νερό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μέλι μετατρέπεται σε γλυκογόνο και χρησιμεύει ως αρχή παραγωγής ενέργειας και σύνθεσης χρήσιμων ουσιών στον οργανισμό που λειτουργούν όλη την ημέρα. Τις περισσότερες φορές, μια μικρή ποσότητα αυτού του προϊόντος περιλαμβάνεται σε διάφορες υπενθυμίσεις δίαιτας για διαβήτη.
Εκδηλώσεις
Ένα πολύ αμφιλεγόμενο προϊόν που πρέπει να συμπεριληφθεί στη διατροφή για τον διαβήτη. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και γρήγορους υδατάνθρακες, αλλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και βιταμίνη Α, η οποία χρησιμεύει ως προκατάληψη για τις διαβητικές επιπλοκές.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, συνιστάται:
- Στους διαβητικούς με σοβαρή μορφή αυτής της νόσου απαγορεύεται αυστηρά η χρήση χουρμάδων.
- Με ήπιας μορφής διαβήτη, που διορθώνεται ακολουθώντας δίαιτα και φάρμακα για τη μείωση του σακχάρου, επιτρέπεται η χρήση μικρής ποσότητας, με την προϋπόθεση ότι η ημερήσια πρόσληψη δεν ξεπερνά τα 100 γραμμάρια.
Συνιστάται στους διαβητικούς να αρνούνται τον καφέ.
καφές
Τα άτομα με σοβαρό διαβήτη συνιστάται να αποφεύγουν αυτό το προϊόν ανεξάρτητα από τη συγκέντρωση καφέ. Με μια μέση μορφή της σοβαρότητας αυτής της ασθένειας, επιτρέπεται η χρήση μικρής ποσότητας αδύναμου καφέ.
Αν και ο καφές δεν έχει ουσιαστικά καμία επίδραση στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, ο καφές ενεργοποιεί το αγγειοκινητικό κέντρο και χαλαρώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Ως αποτέλεσμα, τα αγγεία των μυών του σκελετού, της καρδιάς και των νεφρών διαστέλλονται και αυξάνουν τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών αρτηριών. Επομένως, η δίαιτα για τους διαβητικούς αποκλείει τον καφέ.
Ξηροί καρποί και οι ευεργετικές τους ιδιότητες
Χωρίς υπερβολές, οι ξηροί καρποί είναι απλώς ένα «εκτροφείο» ευεργετικών ιδιοτήτων και θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για τον οργανισμό μας. Αυτά περιλαμβάνουν βιταμίνες D-3, K, Ca, φυτικές ίνες και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Στην καταπολέμηση του διαβήτη, οι ξηροί καρποί παίζουν σημαντικό ρόλο καθώς έχουν άμεση επίδραση στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η χρήση ξηρών καρπών βοηθά στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων των εσωτερικών οργάνων και στη διακοπή της ανάπτυξης επιπλοκών από τον διαβήτη. Ως εκ τούτου, η εισαγωγή αυτού του προϊόντος στη διατροφή ενός ατόμου με διαβήτη είναι ζωτικής σημασίας.
Ας εξετάσουμε χωριστά την επίδραση διαφορετικών τύπων ξηρών καρπών στη μείωση του σακχάρου.
καρυδιά
Όλοι γνωρίζουμε από την παιδική ηλικία ότι αυτά τα είδη ξηρών καρπών είναι τροφή για τον εγκέφαλο. Η διατροφή για τον διαβήτη πρέπει να περιλαμβάνει καρύδια, αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές τροφές επειδή ο εγκέφαλος στερείται ενεργειακών ενώσεων λόγω της ανεπαρκούς απορρόφησης της γλυκόζης.
Τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά καρύδια πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή ενός διαβητικού.
Τα καρύδια είναι πλούσια σε μαγγάνιο, άλφα-λινολενικό οξύ και ψευδάργυρο. Αυτά τα ιχνοστοιχεία έχουν άμεση επίδραση στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επίσης περιλαμβάνονται στη σύνθεση των απαραίτητων λιπαρών οξέων, αναστέλλουν την εξέλιξη της αγγειοπάθειας των εσωτερικών οργάνων και την ήττα της αθηροσκλήρωσης των κάτω άκρων. Σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι το καρύδι δεν περιέχει πρακτικά υδατάνθρακες, αυτή είναι μια απλή απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο του καρυδιού. Μπορεί να καταναλωθεί ως ξεχωριστό πιάτο ή ως συμπλήρωμα διατροφής για τον διαβήτη.
αράπικο φιστίκι
Πρόκειται για ένα προϊόν διατροφής που είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε σύσταση αμινοξέων και η πρωτεΐνη του είναι φυτική, επομένως δεν μπορεί να αντικατασταθεί με πρωτεΐνη ζωικών προϊόντων. Ως εκ τούτου, τα φιστίκια πρέπει να προστίθενται στο πρωινό, το μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα κάθε μέρα. Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στα φιστίκια απορροφάται γρήγορα και διασπάται από τον μεταβολισμό του σώματος, δημιουργώντας γλυκοπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας στο συκώτι για τη μείωση του σακχάρου. Ως αποτέλεσμα, η χοληστερόλη «εκτοπίζεται» από τα αιμοφόρα αγγεία και διασπάται.
Ξηροί καρποί αμυγδάλου
Έχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου στη σύνθεσή τους. Τα αμύγδαλα συνιστώνται ιδιαίτερα για την ανάπτυξη διαβητικής οστεοαρθροπάθειας που επηρεάζει τα οστά και τις αρθρώσεις. Αν τρώτε 10-13 αμύγδαλα την ημέρα, θα παρέχετε στον οργανισμό τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία, έχουν θετική επίδραση στον μεταβολισμό των υδατανθράκων. Η διατροφή για τον διαβήτη στους ενήλικες πρέπει να περιλαμβάνει αμύγδαλα.
κουκουνάρι
Πρώτα και κύρια, το κουκουνάρι είναι νόστιμο. Επιπλέον, περιέχουν μεγάλη ποσότητα Κ, Ca, βιταμίνες Β και D, ασκορβικό οξύ, φώσφορο και μαγνήσιο, χρειάζονται για σωστή διατροφή. Τα κουκουνάρια χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της μικροαγγειοπάθειας, των φλεγμονωδών διεργασιών στα πόδια και του ARVI σε άτομα με σύνδρομο διαβητικού ποδιού.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον γλυκαιμικό δείκτη
Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα μέτρο της επίδρασης μιας τροφής στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά την κατάποση. Κάθε προϊόν έχει το δικό του γλυκαιμικό δείκτη. Εάν είναι χαμηλό (10-40 μονάδες), το επίπεδο σακχάρου στο αίμα αυξάνεται αργά, εάν ο δείκτης είναι υψηλός (πάνω από 70 μονάδες), τότε γρήγορα. Από αυτή την άποψη, κάθε διαβητικός έχει υποχρέωση να γνωρίζει τον γλυκαιμικό δείκτη της διατροφής του.
Εάν δεν είστε βέβαιοι, σας συμβουλεύουμε ανεπιφύλακτα να μην ρισκάρετε, ακόμα κι αν η ασθένεια βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια. Γιατί όλες οι τροφές με υψηλό δείκτη πρέπει να διακόπτονται. Προϊόντα με μέσο δείκτη (αν δεν περιλαμβάνονται στην απαγορευμένη λίστα), το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να περιορίσετε τη χρήση τους.
Ο διαβήτης φέρνει πολλές ασθένειες στον ασθενή, αλλά ακολουθώντας τη σωστή διατροφή και παρακολουθώντας συνεχώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορείτε να ακολουθήσετε έναν ικανοποιητικό τρόπο ζωής.
Το άρθρο παρέχει βασικές συστάσεις για το πώς να τρώτε καλά με διαβήτη. Ποια δίαιτα είναι κατάλληλη για εσάς; Ένας εξειδικευμένος ειδικός που γνωρίζει τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του σώματός σας θα σας καταλάβει. Θα είναι σε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, η συμμόρφωση με την οποία θα βοηθήσει στην καταπολέμηση μιας ύπουλης ασθένειας.
Τρώτε σωστά σε περίπτωση διαβήτη, εναρμονίστε τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφίμων, δώστε προσοχή σε όλες τις σημαντικές πτυχές.
Γίτσες!